Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΜΣ Φωτονικής - Νανοηλεκτρονικής

Ελληνικά

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας διοργανώνει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη "Φωτονική - Νανοηλεκτρονική", διάρκειας 18 μηνών. Aπόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν αίτηση και εφόσον γίνουν δεκτοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους για ακόμη 3 χρόνια ώστε να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα σε μία από τις προσφερόμενες κατευθύνσεις.

Το Π.Μ.Σ. – ΦΩ.ΝΗ. έχει ως αντικείμενο σπουδών τις εφαρμογές της Σύγχρονης Φυσικής στους, συνδεόμενους μεταξύ τους, επιστημονικούς και τεχνολογικούς κλάδους της Φωτονικής, της Νανοτεχνολογίας και της Mικρο − και Νανο − Ηλεκτρονικής. Στόχος του είναι να προσφέρει σε αποφοίτους βασικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρτια εξειδίκευση με μαθήματα και έρευνα σε επίπεδο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ώστε να μπορούν να απασχοληθούν ως ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ή στελέχη σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς καθώς και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ή ως εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα και δυνατότητες προσφοράς.

Οι άρτιες ερευνητικές εγκαταστάσεις υποδομής του Τμήματος Φυσικής καθώς και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι διαθέσιμες σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φωτονικής - Νανοηλεκτρονικής" αποτελεί αναμόρφωση του προγράμματος "Μικροηλεκτρονικής - Νανοηλεκτρονικής". Το Π.Μ.Σ. "ΦΩ.ΝΗ" έχει διάρκεια 18 μηνών (τριών εξαμήνων). Ως μέγιστη διάρκεια ορίζονται τα έξι (6) εξάμηνα κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης και αποδοχής του αιτήματος από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φυσικής.

Για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ο φοιτητής πρέπει να εκπονήσει μεταπτυχιακή εργασία και να παρακολουθήσει και εξεταστεί με επιτυχία σε 7 μαθήματα. Τα μαθήματα Κβαντική Ηλεκτρονική Ι, Εφαρμοσμένη Κβαντική Φυσική και Φυσική Ημιαγωγικών Διατάξεων είναι υποχρεωτικά. Οι φοιτητές θα πρέπει να συμμετέχουν ως βοηθοί εργαστηρίων στο Τμήμα Φυσικής για δύο εξάμηνα. Κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών οι φοιτητές μπορούν να κατοχυρώσουν μέχρι 10 ECTS από το Π.Μ.Σ. "Προχωρημένης Φυσικής" του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ή από άλλο εγκεκριμένο Π.Μ.Σ. της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Τμήμα Φυσικής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πράξεις αντιγραφής και λογοκλοπής και θεωρεί ότι δεν είναι αποδεκτές. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος έχει πάρει απόφαση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών (αρχείο PDF).

Πιο αναλυτικές πληροφόριες σχετικά με την δομή του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι διαθέσιμες στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, και στο ακόλουθο αρχείο από το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. 1399, Τευχ. B', σελ. 15213, 25 Μαi. 2018).

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Μαθημάτων Έτους 2024-2025

Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η αγγλική. Σε περίπτωση που παρακολουθούν τα μαθήματα μόνο ελληνόφωνες φοιτητές η διδασκαλία μπορεί να γίνεται στα ελληνικά. Οι φοιτητές του Π.Μ.Σ. "ΦΩ.ΝΗ." μπορούν να κατοχυρώσουν μέχρι 10 ECTS από μαθήματα του Π.Μ.Σ. "Προχωρημένης Φυσικής" ή άλλων εγκεκριμένων Π.Μ.Σ. της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. 


Τα ακόλουθα μαθήματα προσφέρονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. 

Χειμερινό Εξάμηνο

Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ξεκινούν την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2025

- Κβαντική Ηλεκτρονική Ι (Φ-665, 6 ECTS, Διδάσκων: Δ. Χαραλαμπίδης )
- Θεμέλια της Σύγχρονης Οπτικής (Φ-565, 5 ECTS, Διδάσκων: Δ. Παπάζογλου)
- Ημιαγωγικές Οπτοηλεκτρονικές Διατάξεις (Φ-675, 6 ECTS, Διδάσκων: Ν. Πελεκάνος)
- Εφαρμοσμένη Κβαντική Φυσική (Φ-703, 6 ECTS, Διδάσκων: Ν. Φλυτζάνης)
- Διδακτική Εργαστηρίων Ι (Φ-965, 3 ECTS, Διδάσκων: Α. Γεωργακίλας) 
- Κβαντική Οπτική & Κβαντική Πληροφορία (Φ-800, Διδάσκων: Π. Λαμπρόπουλος/Νικολόπουλος, 5 ECTS) 

Τα μαθήματα για το εαρινό εξάμηνο θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη του εξαμήνου. Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλαγος μαθημάτων. Εαρινό Εξάμηνο

Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου ξεκινούν στις 10 Φεβρουαρίου 2025 και ολοκληρώνονται στις 23 Μαΐου 2025.

- Φυσική Ημιαγωγικών Διατάξεων (Φ-572, 6 ECTS, Διδάσκων: Α. Γεωργακίλας)
- Φυσική Διατάξεων Διδιάστατων Ημιαγωγών (Φ-575, 5 ECTS, Διδάσκων: Γ. Δεληγεώργης)
- Ημιαγωγικές – Οπτοηλεκτρονικές Διατάξεις (Φ-675, Διδάσκων: Ν. Πελεκάνος, 5 ECTS) 
- Σύγχρονα Ερευνητικά Θέματα και Τεχνικές (Φ-696, 16 ECTS, Διδάσκων: Π. Ρακιτζής) 
- Διδακτική Εργαστηρίων ΙΙ (Φ-966, 5 ECTS, Διδάσκων: Ι. Γεωργακίλας) 

Το σύνολο των Μεταπτυχιακών Μαθημάτων του Προγράμματος βρίσκεται στο ακόλουθο αρχείο [PDF]

Εισαγωγή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

  • Για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης "ΦΩ.ΝΗ." είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Εργαστηριακή εμπειρία σε προχωρημένα εργαστήρια Φυσικής είναι ιδιαίτερα σημαντική.

  • Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή στην οποία να αναφέρονται συνοπτικά: α) οι λόγοι που οδήγησαν τον/την υποψήφιο/α να επιλέξει το πρόγραμμα, β) πως νομίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και γ) τι σκοπεύει να κάνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, Βιογραφικό Σημείωμα, Αναλυτική Βαθμολογία, και δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές που γνωρίσουν προσωπικά την ακαδημαϊκή πορεία του. Πριν γίνει δεκτός ένας υποψήφιος, η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορεί να τον/την καλέσει σε συνέντευξη.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φωτονική και Νανοηλεκτρονική" του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 είναι 15 Ιουλίου 2025.

Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλονται στη Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών: Κα. Μ. Ματαλλιωτάκη

Οικονομική Υποστήρξη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε απευθυνθείτε στην Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επικοινωνία

Η υποβολή αιτήσεων για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φωτονικής - Νανοηλεκτρονικής (ΦΩ.ΝΗ.) μπορεί να γίνει ταχυδρομικά ή μέσω e-mail, καθ' όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, στην Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία ή στα μέλη της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών: κ. M. Ματαλλιωτάκη

Μέλη Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών: καθ. Α. Γεωργακίλας  & καθ. Π. Ρακιτζής