Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει κάθε χρόνο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, διάρκειας ενός έτους, που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακό Διπλώματος Ειδίκευσης στην "Προχωρημένη Φυσική". Aπόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν αίτηση και εφόσον γίνουν δεκτοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους για ακόμη 3 χρόνια ώστε να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα σε μία από τις προσφερόμενες κατευθύνσεις.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μια σειρά από μεταπτυχιακά μαθήματα γενικής φυσικής, μεταπτυχιακά μαθήματα ειδίκευσης που καλύπτουν όλους τους τομείς της σύχρονης φυσικής και επικαλύπτουν τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες των καθηγητών και ερευνητών του Τμήματος. Η ολοκλήρωση των σπουδών απαιτεί την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Το αντικείμενο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πρέπει να άπτεται σε θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής στους τομείς της Αστροφυσικής και Διαστηµικής Φυσικής, Φυσικής Στοιχειωδών Σωµατιδίων και Κοσµολογίας, Aτοµικής και Μoριακής Φυσικής, Φυσικής Συµπυκνωµένης Ύλης και Εφαρµοσµένης Φυσικής - Φυσικής και Τεχνολογίας Ηµιαγωγών.
Οι άρτιες ερευνητικές εγκαταστάσεις υποδομής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα είναι διαθέσιμες σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Προχωρημένης Φυσικής" οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε. - Master) στους τοµείς α) Αστροφυσικής και Διαστηµικής Φυσικής, β) Φυσικής Στοιχειωδών Σωµατιδίων και Κοσµολογίας, γ) Aτοµικής και Μoριακής Φυσικής, δ) Φυσικής Συµπυκνωµένης Ύλης και ε) Εφαρµοσµένης Φυσικής - Φυσικής και Τεχνολογίας Ηµιαγωγών, και έχει διάρκεια ενός έτους (12 μήνες).
Για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει 60 ECTS τα οποία υπολογίζονται ως εξής: (α) 30 ECTS από παρακολούθηση µαθηµάτων και επιτυχία στις εξετάσεις αυτών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές, (β) 30 ECTS από εκπόνηση και συγγραφή µεταπτυχιακής διπλωµατικής ερευνητικής εργασίας και επιτυχή παρουσίασή της ενώπιον τριµελούς επιτροπής.
-
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου (4 μήνες) οι φοιτητές συνήθως παρακολουθούν 2 Μαθήματα Γενικής Φυσικής, των 6 ECTS έκαστο, και 1 Μάθημα Ειδίκευσης (5 ECTS).
-
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου (4 μήνες) οι φοιτητές συνήθως παρακολουθούν 1 Μαθήμα Γενικής Φυσικής (6 ECTS), και 1 Μάθημα Ειδίκευσης (5 ECTS).
-
Η ερευνητική εργασία, τουλάχιστον τετράµηνης ουσιαστικής διάρκειας, διεξάγεται παράλληλα µε την παρακολούθηση των µαθηµάτων και τυπικά ξεκινά στην αρχή του δευτέρου εξαμήνου.
-
Ακόμη 2 ECTS αποκτούνται από τη συμμετοχή στη διδακαλία εργαστηρίων (Διδακτική Εργαστηρίων Ι).
Παράταση της κανονικής διάρκειας ενός έτους του Μ.Δ.Ε. για ένα το πολύ έτος, είναι δυνατή µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις µετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τµήµατος µε την ειδική σύνθεσή της και εφ΄όσον ο ενδιαφερόµενος φοιτητής υποβάλλει τη σχετική αίτηση εντός του έτους.
Μετά την παρέλευση διετίας από την έναρξη των Μεταπτυχιακών σπουδών του, ο φοιτητής χάνει την ιδιότητα του µεταπτυχιακού φοιτητή αν δεν έχει αποκτήσει το Μ.Δ.Ε.
Το Τμήμα Φυσικής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πράξεις αντιγραφής και λογοκλοπής και θεωρεί ότι δεν είναι αποδεκτές. Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος έχει πάρει απόφαση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών (αρχείο PDF).
Η δημοσιοποιημένη πολιτική ποιότητας του Τμήματος Φυσικής για την ανάπτυξη και βελτίωση του ΠΜΣ είναι διαθέσιμη εδώ.
Πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την δομή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι διαθέσιμες στα αγγλικά στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών καθώς και στο ακόλουθο αρχείο από το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. 1524, Τευχ. B', σελ. 16588, 4 Μαι. 2018).
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Μαθημάτων Έτους 2024-2025
Τα ακόλουθα μαθήματα προσφέρονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η αγγλική.
Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ξεκινούν την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024.
-
Χειμερινό Εξάμηνο
- Κλασική Ηλεκτροδυναμική (Φ-509, Διδάσκουσα: Β. Παυλίδου, 6 ECTS)
- Μαθηματικές Μέθοδοι Φυσικής (Φ-511, Διδάσκων: Γ. Αθανασίου, 6 ECTS)
- Διδακτική Εργαστηρίων Ι (Φ-965, 3 ECTS, Διδάσκων: Α. Γεωργακίλας)
- Γενική Σχετικότητα και Βαρύτητα (Φ-533, Διδάσκων: Α. Πορφυριάδης, 5 ECTS)
- Αστροφυσική ΙΙΙ (Φ-631, Διδάσκων: Κ. Τάσσης, 5 ECTS)
- Κβαντική Οπτική & Κβαντική Πληροφορία (Φ-800, Διδάσκων: Π. Λαμπρόπουλος, Γ. Νικολόπουλος, 5 ECTS)
- Ειδικά Θέματα Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης I: Φασματοσκοπία στην Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης (Φ-841, Διδάσκων: Ξ. Ζώτος, 5 ECTS)
Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου ξεκινούν στις 10 Φεβρουαρίου 2025 και ολοκληρώνονται στις 23 Μαΐου 2025. Τα πιθανά προσφερόμενα μαθήματα του εξαμήνου θα είναι:
-
Εαρινό Εξάμηνο
- Προχωρημένη Κβαντομηχανική (Φ-503, Διδάσκων: Γ. Αθανασίου, 6 ECTS)
- Στατιστική Μηχανική (Φ-505, Διδάσκων: Σ. Σωτηριάδης, 6 ECTS)
- Φυσική Ημιαγωγικών Διατάξεων (Φ-572, Διδάσκων: Α. Γεωργακίλας, 6 ECTS)
- Κβαντική Θεωρία Πεδίων (Φ-604, Διδάσκων: M. Firrotta, Β. Νιάρχος, 5 ECTS)
- Προχωρημένοι Μέθοδοι Υπολογιστικής Φυσικής (Φ-669, Διδάσκων: Λ. Λυμπεράκης, 5 ECTS)
Το σύνολο των Μεταπτυχιακών Μαθημάτων του Προγράμματος βρίσκεται στον οδηγό μεταπτυχιακών σπουδών [PDF]
Εισαγωγή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
-
Για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι απαραίτητη η κατοχή Πτυχίου Τμήματος Φυσικής ή αντίστοιχης Πανεπιστημικής Σχολής. Οι υποψήφιοι συνιστάται να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τουλάχιστον 6 εξάμηνα Μαθηματικών για Φυσικούς, 4 εξάμηνα Σύγχρονης Φυσικής, 1 εξάμηνο Κλασικής Μηχανικής, 2 εξάμηνα Ηλεκτρομαγνητισμού, 2 Κβαντομηχανικής, 1 Θερμοδυναμικής, 1 Στατιστικής Μηχανικής, να έχουν βασικές γνώσεις στην Φυσική Υψηλών Ενεργειών/Αστροφυσική/Φυσική Συμπυκνωμένης Υλης/Ατομική Φυσική καθώς και βασική εκπαίδευση στην Υπολογιστική Φυσική. Φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενδείκνυται να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα επίλογής: Φ-302 "Ηλεκτρομαγνητισμός ΙΙ (Κυματική)", Φ-304 "Κβαντομηχανική ΙΙ (Δομή της Ύλης)", και Φ-313 "Μαθηματικά για Φυσικούς ΙΙ".
-
Η αίτηση του κάθε υποψηφίου θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή στην οποία να αναφέρονται συνοπτικά: α) οι λόγοι που οδήγησαν τον/την υποψήφιο/α να επιλέξει το πρόγραμμα, β) πως νομίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και γ) τι σκοπεύει να κάνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, Βιογραφικό Σημείωμα, Αναλυτική Βαθμολογία, και δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές που γνωρίσουν προσωπικά την ακαδημαϊκή πορεία του. Πριν γίνει δεκτός ένας υποψήφιος, η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορεί να τον/την καλέσει σε συνέντευξη.
Οι αιτήσεις για διδακτορικό γίνονται δεκτές και εξέταζονται καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Υποψήφιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για διδακτορικό σε Θεωρητική Φυσική Φυσική Υψηλών Ενεργειών και επιθυμούν χρηματοδότηση από το Center of Theoretical Physics θα πρέπει να ελέγξουν και κάποιες διαφορετικές προθεσμίες.
-
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προχωρημένη Φυσική» του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 είναι 12 Ιουλίου 2025.
Αιτήσεις Εισαγωγής
Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλονται στη Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών: κ. Μ. Ματαλλιωτάκη
Η υποβολή αιτήσεων για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα μπορεί να γίνει ταχυδρομικά ή μέσω e-mail, καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, στη Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στα μέλη της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Οικονομική Υποστήριξη
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε απευθυνθείτε στην Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Επικοινωνία
Γραμματεία Mεταπτυχιακών Σπουδών: κ. M. Ματαλλιωτάκη
Μέλη Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών: καθ. Β. Νιάρχος & καθ. Α. Γεωργακίλας