Ο Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής περιλαμβάνει τα μέλη Δ.Ε.Π. Βασίλειο Αποστολόπουλο, Αλέξανδρο Γεωργακίλα, Ελευθέριο Ηλιόπουλο και Λιβέριο Λυμπεράκη, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Χαράλαμπο Κατσίδη, συνεργαζόμενους ερευνητές/ερευνήτριες και τεχνικούς, καθώς και εκπαιδευόμενους/ες στην έρευνα φοιτητές/φοιτήτριες όλων των βαθμίδων. Ο Τομέας είναι συνδεδεμένος με την Ομάδα Μικρο/Νανο-Ηλεκτρονικής που λειτουργεί, με κοινή στήριξη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ι.Τ.Ε., μια σπάνια πειραματική ερευνητική υποδομή στον 1ο όροφο του κτηρίου Φυσικής.
Εργαστήριο καθαρού χώρου για κατασκευή ημιαγωγικών διατάξεων και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Η «Εφαρμοσμένη Φυσική» διερευνά τις δυνατότητες εφαρμογών της βασικής επιστημονικής γνώσης για φυσικά φαινόμενα και φυσικές ιδιότητες και διεργασίες σε άτομα, μόρια και συμπυκνωμένη ύλη, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών και τεχνολογικών προϊόντων. Αποτελεί διαχρονικά έναν ιδιαίτερα επιδραστικό ερευνητικό τομέα, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση και εξέλιξη τεχνολογιών αιχμής, με θεμελιώδεις επιπτώσεις στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας (παραγωγή, επικοινωνίες, υγεία, ενέργεια, ασφάλεια, απόκτηση νέας γνώσης). Συνιστά βασικό πυλώνα της σύγχρονης «Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT)» όσο και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που βασίζεται στα πεδία της Νανοτεχνολογίας, Κβαντικής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Βιοτεχνολογίας, καθώς και στην ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και της 5ης γενεάς ασύρματων δικτύων επικοινωνιών (5G).
Εργαστήριο καθαρού χώρου για ανάπτυξη ετεροδομών-νανοδομών ημιαγωγών με Επίταξη με Μοριακές Δέσμες.
Στρατηγική επιλογή του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής αποτελεί η ανάπτυξη έρευνας στις κατευθύνσεις Νανοηλεκτρονικής, Νανοφωτονικής, Κβαντικών Τεχνολογιών και Βιοηλεκτρονικής-βιοϋλικών. Η πραγματοποιούμενη, σήμερα, έρευνα αφορά ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τη βασική έρευνα στη φυσική, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών και νανο-υλικών, καθώς και τη μελέτη και ανάπτυξη ημιαγωγικών και φωτονικών διατάξεων.