Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληροφορίες μαθήματος

Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Παρατηρησιακή Κοσμολογία, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.

Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.

Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

Κωδικός Φ-336
Τίτλος Παρατηρησιακή Κοσμολογία
Κατηγορία Γ
ECTS 6
Ώρες 4
Επίπεδο Προπτυχιακό
Εξάμηνο Χειμερινό
Διδάσκων Ι. Παπαδάκης
Πρόγραμμα Δευτέρα, 17:00-19:00, Αίθουσα 1
Τετάρτη, 13:00-15:00, Αίθουσα 1
Ιστοσελίδα Μαθήματος https://eclass.physics.uoc.gr/courses/PH336/
Σκοπός Μαθήματος Το µάθηµα απευθύνεται σε φοιτητές του 3ου και 4ου έτος που ενδιαφέρονται να εµβαθύνουν την γνώση τους σε θέµατα κοσµολογίας και σύγχρονης εξωγαλαξιακής αστροφυσικής. Συνιστάται στους φοιτητές να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα µαθήµατα Αστροφυσική Ι και ΙΙ (Φ-230, Φ-331) καθώς και το µάθηµα Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική ΙΙ (Φ-202).
Διδακτέα Ύλη Στοιχεία για το Σύµπαν: µάζα και ακτινοβολία στο Σύµπαν. Κοσµολογική αρχή, διαστολή του Σύµπαντος. Μετρική του χώρου, μετρική των Robertson-Walker, διαστολή και redshift, εξίσωση Friedmann. Εξίσωση ρευστού, λύση εξισώσεων Friedmann, βασικές παράμετροι Κοσμολογίας.Στοιχεία για τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου. Πυρηνοσύνθεση στο πρώιμο Σύμπαν. Η δημιουργία ελαφριών στοιχείων (δευτέριο, ήλιο, λίθιο).Μέτρηση αποστάσεων, απόσταση λαμπρότητας και ο επιταχυνόμενος ρυθμός διαστολής του Σύμπαντος. Μερικές ακόμα αποστάσεις (απόσταση γωνιακής διαμέτρου, ακτίνα ορίζοντα σωματιδίων) και σχόλια περί της "ηλικίας του Σύμπαντος". Προβλήματα της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης - Πληθωρισμός. Ανισοτροπίες στη θερμοκρασία της μικροκυματικής ακιονοβολίας. Γωνιακό φάσμα ισχύος των ανισοτροπιών. Ακουστικές ταλαντώσεις και δημιουργία δομών στο Σύμπαν.
Βιβλιογραφία "Εισαγωγή στη Σύγχρονη Αστροφυσική", Bradley W Carroll, Dale A. Ostlie. Eπιμ. Καζαντζίδης Στυλιανός, Παππάς Γεώργιος, 2021, Εκδόσεις Γ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ - Κ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ κ ΣΙΑ ΕΕ
"Εισαγωγή στην Κοσμολογία", Κ. Ν. Γουργουλιάτος, Κάλλιπος